prfct - no redundancy, just prfct!
 
Voorbijs en nieuws
Vragen, opmerkingen of reacties? Stuur ze naar piet@prfct.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
EIndhovens Dagblad - 26 juli 2011
 
 
Eindhovens Dagblad - 23 juli 2011
 
NU UIT!
 
Was ik maar een mooi meisje
 
De overzichtsbundel over 2010 - 2011 is uit! Een boekje van 60 pagina's met een ruime selectie van bekende en (vooral) minder bekende gedichten. Ongepolijst, net zo ongesorteerd als het leven, soms met een stevig laagje bittere humor. Ik ben er trots op.
De bundel is te bestellen bij www.lulu.com en kost 10 euro (excl. verzendkosten). Maar in de maand juli krijg je liefst 40% korting, zodat je ondanks de aankoop van de bundel toch nog op vakantie kunt!
Op de site kun je de bundel ook downloaden. Op de e-pub versie moet je nog even wachten.
 
Heb je moeite met online kopen, dan kun je de bundel ook direct bij mij bestellen: piet@prfct.nl
 
 
een gedicht zonder Eind
1 jaar stadsgedichten gebundeld
 
 
De stadsdichtersbundel 2010 - 2011 is als boek beschikbaar! Een boekje van 60 pagina's met een ruime selectie uit het werk van het eerste jaar stadsichterschap.
 
De bundel is te bestellen bij www.lulu.com en kost 10 euro (excl. verzendkosten). Maar in de maand juli krijg je liefst 40% korting, zodat je ondanks de aankoop van de bundel toch nog op vakantie kunt!
Op de site kun je de bundel ook downloaden. Op de e-pub versie moet je nog even wachten.
 
Heb je moeite met online kopen, dan kun je de bundel ook direct bij mij bestellen: piet@prfct.nl
 
 
Mei 2011: een jaar stadsdichter!
Mijn eerste jaar als stadsdichter zit erop. Een mooi moment om de balans op te maken. Dat wil ik doen met een digitale bundel waarin je een selectie vindt van de gedichten uit 2010 – 2011. De bundel is te downloaden op de pagina stadsgedichten. Hopelijk vind je het leuk om deze te lezen. Ik hoor graag iets van je terug!
Heb je eventueel belangstelling voor een papieren versie van de bundel? Laat me dat dan weten. Bij voldoende belangstelling ga ik proberen om de teksten uit te geven.
 
040plekken
Begin juni gaat een nieuwe poëzierubriek van start op de website (of beter online community)  http://eindhoven.dichtbij.nl: 040plekken (plaatsen om je aan te hechten). Het idee is als volgt: om de twee weken ongeveer kan iemand een locatie in Ehv aandragen waaraan hij of zij gehecht is; andere lezers kunnen daarover dan hun mening geven, zeggen wat ze voor die plek voelen etc. Op basis daarvan schrijf ik vervolgens een gedicht, dat voorgedragen wordt door degene die de plaats heeft genoemd. Dat heet co-creatie of crowdsourcing, meen ik. Neem even een kijkje op de site, reageer en geef je eigen favoriete plek door aan Jody van den Tillaart.
 
040schrijvers
Samen met enkele andere schrijvers uit Eindhoven (Arnoud Rigter, Wim Daniëls, Roel Smits) heb ik het initiatief genomen voor een nieuwe schrijvers-communty: www.040schrijvers.nl. Een website waarop informatie te vinden is over schrijvers en dichters uit Eindhoven. De site is al online en bevat inmiddels enkele tientallen bio’s en tekstfragmenten van schrijvers. Op Eerste Pinksterdag (dag van de inspiratie) is de officiële doop van de website. Wil je daarbij aanwezig zijn? Meld je dan aan via de site.
En ben je zelf schrijver en/of dichter, zorg er dan voor dat je gegevens op de site komen!
 
Momenteel werk ik ook aan een digitale uitgave van mijn meer persoonlijke gedichten. Daar hoor je binnenkort meer van.
 
Natuurlijk gebeurde er veel tussen oktober 2010 en mei 2011. Ik had diverse leuke optredens, waaronder een aangenaam gesprek met Abdelkader Benali in het kader van 'Schrijvers in het licht' in de Bibliotheek. Sinds begin dit jaar verschijnt er maandelijks een gedicht in UIT in Eindhoven. Ook in Frits magazine verschijnt steeds een stadsgedicht.
Al met al is het wel zo druk dat het niet is gelukt om de nieuwsbrief bij te werken.
 
 
28 oktober: Conferentie Openbare ruimte, gemeente Eindhoven
In het kader van de Dutch Design week organiseerde de gemente, in de persoon van stedenbouwkundige  Cees Donkers, een miniconferentie rond het thema Openbare ruimte en design. Een boeiend thema en ook een interessant programma van presentaties. De opkomst viel wat tegen: de raadszaal was niet afgeladen vol. De presentaties waren van hoog niveau en het vergde nogal wat om ze inhoudelijk goed te volgen, temeer omdat hetg merendeel in het Engels werden gegeven.
Voor deze gelegenheid had ik een reeks gedichten geschreven (zie de pagina: openbare ruimte) om zichtbaar te maken hoe onze opvattingen over openbare ruimte verankerd zijn in onze cultuur en ontwikkeling. Om in de sfeer van de conferentie te blijven deed ik het gedicht in het Engels, ondersteund met een powerpoint waarin de tekst ook in het Nederlands te volgen was. Multimediaal als het ware.
De presentaties liepen uit, waardoor het voorgenomen debat onder leiding van Marc van Abbe niet echt meer uit de startblokken kwam. Jammer, want het thema is heel boeiend. Maar wel een leuke ervaring. Wordt vervolgd?
De hele conferentie is op video gezet en af te spelen viw www.citytv.nl. Het uploaden van de registratie kost nogal wat tijd, dus neem er gerust iets te drinken bij. Maar daarna kun je genieten van mijn live optreden (ongeveer halverwege).
 
 
16 oktober
AFZIEN VOOR ARMOEDE
COS-Brabant voerde actie om de aandacht te vestigen op honger en armoede als wereldprobleem. Het was koud en winderig op het Catharinaplein. Maar dat kon de vrijwilligers van COS –Brabant niet weerhouden van hun actie met de pakkende titel (B)eat poverty. Ze deden ze er alles aan om het winkelend publiek te informeren over armoede en honger in de wereld. Met een kop van jut maakten ze duidelijk dat iedereen iets kan doen om het probleem te verslaan.
Als stadsdichter Piet mocht ik de aftrap doen met twee gedichten. Soms gingen de teksten wat verloren in de wind. Maar de boodschap was duidelijk: we kunnen allemaal iets doen in de strijd tegen armoede en honger in de wereld.
Een promotieteam sprak voorbijgangers aan en deelde eetbare informatiefolders uit. Jong en oud waagde een poging, met als beloning een armbandje en een informatieset. Tientallen mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om een tekst te schrijven op de actieposter.  Het was afzien voor de vrijwilligers, maar ze konden tevreden terugzien op een geslaagde actie. Tegen het einde van de middag brak, bijna symbolisch, even het zonnetje door.
 
IN DE MEDIA
 
Op 4 oktober 2010 vond de officiële ingebruikneming plaats van  een nieuwe zitbank in Heempark Simon Deltour. De bank, gemaakt van hout uit het Groene Woud, is een geschenk van de gemeente aan het heempark. In de rugleuing is een fragment te lezen uit het gedicht dat ik schreef voor de gemeente: Groene Dame. Foto: ED.
 
 
Ingezonden brief in ED van 24 september. Jack van Hoek is de motor achter PEPPER, open podium voor poëzie en proza. Maandelijks in De Gouden Bal.
 
 
 
 
Update: 22 september 2010
 
Of ik het er druk mee heb? Best wel. En gelukkig is het meestal ook leuk, stadsdichter zijn.
 
Hoogtepunt van de afgelopen weken was het optreden tijdens de slotceremonie van het Bevrijdingsfeest op 18 september. Een vol Stadhuisplein met mensen van het meest uiteenlopende pluimage. Ik had het gedicht LICHTJES speciaal voor deze gelegenheid geschreven en vertaald in het Engels en Frans. Dat werd door de buitenlandse gasten erg op prijs gesteld. Tijdens de ontvangst na afloop gepraat met veteranen en hun familie. Een bijzondere ervaring!
 
Verder waren er de optredens bij de presentatie van FRITS-magazine. Ik schreef daarvoor een gedicht over de rol van vrouwen in EIndhoven (Hybride stad) en over Piet Hein Eek.
 
Van TRANSMISSIE kreeg ik het verzoek om een gedicht over PSV te schrijven omdat de algemeen directeur van de club -Tiny Sanders- een presentatie kwam geven.  Voorafgaand aan het optreden liet ik weten dat ik niet veel heb met voetbal. "Wie één wedstrijd heeft gezien, heeft ze allemaal gezien", zei ik heel bijdehand. Tiny Sanders reageerde daarop met te zeggen dat hij meer mensen kende die dat hadden met poëzie dan met voetbal. Punt voor hem.  
-------------------------------------------------------------------------
 
Update: augustus 2010
Drie maanden stadsdichter
 
Na de reuring rond de benoeming (zie de knipsels) is het ogenschijnlijk vrij rustig geweest, maar er zijn allerlei zaken volop in ontwikkeling. Ik ben met diverse mensen en organisaties in overleg over projecten, gedichten en voordrachten. Spannend allemaal, toch wel. Ik kom met veel mensen in gesprek en word uitgedaagd om na te denken over de meest uiteenlopende thema's. Ik ben dus lekker aan het warmlopen, zullen we maar zeggen.
Voor de gemeente Eindhoven schreef ik het gedicht Groene dame, ter gelegenheid van de nominatie van de stad voor de titel 'groenste stad van Nederland'. Ook in de komende tijd mag ik, als het allemaal volgens plan gaat, enkele erg boeiende projecten doen voor en met mensen van de gemeente.
Vermeldenswaard was ook een optreden in het Heempark, georganiseerd door Stichting Poëthement. Het werd een voordracht in kleine kring, maar het inspireerde me wel tot het schrijven van enkele natuurgedichten, waarvan een de toepasselijke titel Heempark kreeg.
 
De komende maand wordt het drukker, zoals onderstaande agenda laat zien.
Als je het leuk vindt om me eens live te zien, weet je waar je moet zijn!
 
 
Dit is een samenvatting van de nieuwsbrief voor belangstellenden. Ben je graag meer in detail op de hoogte, laat me dat dan even door een mailtje weten!
 
Website
mogelijk gemaakt
door Vistaprint