prfct - no redundancy, just prfct!
Links en tips
Recent gelezen en gehoord
 
Edgar Hilsenrath
Het sprookje van de laatste gedachte*****
De nazi en de kapper****
Twee boeken die diepe indruk op me hebben gemaakt. 'Het sprookje van de laatste gedachte' handelt over de genocide op Armeniers in Turkije. Een vaker beschreven gruweldaad, maar Hilsenrath voegt er in alle opzichten een dimensie aan toe: historisch, menselijk, filosofisch. In een soms bijna nonchalante verhaalstijl komen de meest tedere en de meest afgrijselike gebeurtenissen aan de lezer voorbij. Aan het eind van het verhaal voel je jezef een stuk rijker en armer tegelijk.
'De nazi en de kapper' gaat ook over een van die treurige hoofdstukken in de geschiedenis van Europa, de genocide tijdens het nazi-bewind. De hoofdfiguur van het verhaal slaagt erin om van schurk held te worden door als dader de identiteit van het slachtoffer aan te nemen. Een ingenieus verteld verhaal. Opnieuw is het verhaal bij vlagen verschrikkelijk, maar door de splinterige humor kun je als lezer net op tijd weer wat afstand nemen.
 
David Mitchell - Cloud atlas****
Een boek met de structuur van een mamotsjka, zo'n Russich poppetje met daarin weer een poppetje. Mitchell verweeft vier verhalen met elkaar. Ze spelen elk in een andere omgeving en tijd. Hij overspant het verre verleden en de verre toekomst. De verhalen zijn met heel subtiele lijnen onderling verbonden. Maar het meest bijzondere is wel dat elk verhaal in een eigen tijdsgebonden taal is geschreven. Ik heb het boek in het Nederlands gelezen, maar ga het beslist ook in het Engels overdoen.
 
Richard David Precht - Wie ben ik en zo ja, hoeveel?*****
Buitengewoon interessante studie waarin de auteur filosofische uitspraken (over de mens, denken, willen etc) toetst aan de laatste inzichten uit onder meer psychologie en hersenwetenschap. Een must!
 
Recent gehoord
Janine Jansen - The four seasons - Vivaldi****
Ja, soms is het weer tijd voor een klassieker. Prachtige vertolking van het werk dat je bij wijze van spreken mee kunt fluiten. Zo fris en sexy gespeeld. Daar krijg zelfs ik goede zin van.
Volcano choir- Unmap ****
Een soms ongelooflijke mix van muziekstijlen. Verhalend, intrigerend, vernieuwend.
Cloud Atlas Ensemble - Cloud atlas ***
Inderdaad: een muzikale reconstructie van de denkbeeldige compositie uit het boek van David Mitchell. Woorden vertalen in klanken, grootse prestatie.
Vicente Pradal - Herencia ****
Live uitvoering van op muziek gezette gedichten van Federico Garcia Lorca en anderen. Diepe emotie, virtuoos gezongen en gespeeld.
Ougenweide - Herzsprung ***
Nooit eerder van gehoord, verrassende CD. Duitse new folk groep. Mooie muziek als je een avond helemaal voor jezelf wil hebben.
Website
mogelijk gemaakt
door Vistaprint